De Europese organisatie PV Cycle die gespecialiseerd is in het recyclen van PV panelen, is er nu in geslaagd om bijna alle materialen uit zonnecellen terug te winnen. 96 procent van de gebruikte materialen kan weer opnieuw gebruikt worden als pure grondstof.

Het is lastig om zonnepanelen te recyclen, de materialen die gebruikt zijn voor de panelen zijn namelijk zo verlijmd dat het paneel weersbestendig is. Het is dus een belangrijke prestatie dat er nu zo’n groot deel gerecycled kan worden. Dit maakt de zonnepanelen nog duurzamer en draagt bij aan de circulaire economie van de panelen.

PV Cycle kan nu bijna alle materialen, die zijn opgeslagen in een defect of verouderd zonnepaneel, hergebruiken. Metalen als aluminium, koper en zilver worden terug gewonnen, maar ook vlokken silicium, glas en plastics uit de panelen wint de recyclingpartner van PV Cycle terug. Een record, stelt de organisatie.

“Deze doorbraak in PV-recycling is het resultaat van intensief onderzoek en continue verbeteringen door de hele waardeketen”, zegt Olmina Della Monica, Head of Treatment & Operations bij PV Cycle. “Hiermee bieden we een economisch haalbare oplossing die voldoet aan de hoogste technische standaarden.”

De organisatie PV Cycle is opgericht door verschillende Europese zonnepanelen producenten. De producenten financieren de inzameling en de recycling van de zonnepanelen naar rato van de eigen productie.

In Nederland kennen we WeCycle als organistatie die de zonnecellen recyclet. WeCycle is een van de partners van PV Cycle. Zonnepanelen zijn bij de meeste gemeenten in te leveren voor recycling en komen dan bij WeCycle terecht.