Duurzaam ondernemen is rap veranderd van “Is dat niet duur?” en “Wat is de terugverdientijd?” naar “Hoe realiseer ik zo gunstig mogelijk mijn duurzame doelen?”. Dit laatste kan inmiddels transparant, herleidbaar en aantoonbaar waarmee ambitieuze bedrijven de versnelling nu echt ingezet hebben met de juiste stakeholders aan boord!

De drie knoppen voor het versnellen van duurzame resultaten zijn

Knop 1: Bepaal concrete doelen vanuit de duurzame visie, scherp deze aan waar nodig. Stel ook doelen op korte termijn, succes op korte termijn vieren is goed voor iedereen. 2030 is voor een feestje na hard werken echt te ver weg.

Knop 2: Durf te kiezen. Hou het aantal prestatie (sub)indicatoren beperkt en meetbaar. Kies de doelen die bij je organisatie en identiteit passen, niet omdat iedereen ze heeft. Circulariteit, energie neutraliteit, jouw bedrijfsdoelen, People-Planet-Profit, Sustainable Development Goals (SDG), of jouw eigen mix. Beginnen met 3 of 4 indicatoren op hoofdniveau is ambitieus genoeg vergeleken met voorheen, en geeft meer resultaat en #sustainableimpact dan bij meer doelstellingen dan bestuurbaar en communicatief krachtig is. Op meer dan 7 sustainable level 1 KPI’s gaat geen boardroom of MVO team effectief kunnen sturen.

Knop 3: Bestuur, rapporteer en informeer duurzame doelen en resultaten met jouw stakeholders. Transparant, herleidbaar en aantoonbaar. Projecteer investeringsbesluiten op het realiseren van duurzame doelen, zoals bijvoorbeeld bij The Blue Deal dat doet. De tijd om projecten of producten zichzelf te laten bewijzen voor de duurzame business case, bij integraal duurzaam ondernemen besluit je op basis van bijdrage aan de gestelde doelen.

Ondertussen kondigt zich alweer een nieuwe business case fase aan.

De werkelijke kosten van het uit-balans exploiteren van Planet A, en die zijn hoog. Deze kosten van klimaatverandering moeten linksom of rechtsom betaald gaan worden, ontsnappen is heel lastig, en bij wachten wordt de schade steeds groter. En duurder. Daarmee wordt draaien aan de drie knoppen nog urgenter en relevanter, sustainabilty accelerators

https://www.nu.nl/economie/5921208/klimaatverandering-kost-grote-bedrijven-miljarden-schatten-zij.html

Chris Goemans, specialist duurzaam ondernemen