De Amerikaanse start-up onderneming Sheerwind publiceert hun ontwikkeling: de trechter-windturbine. Sheerwind heeft een deal gesloten met het Deense windenergiebedrijf E-Venturi, die nu een pilotproject gaat starten met de trechter-winturbines. Het concept is niet zo nieuw als Sheerwind ons wil doen geloven, maar wel de moeite waard om weer wat aandacht te geven.

Het concept is een toren die wind vangt, de wind waait de toren in en wordt via de toren in een pijp geleid. De wind en de pijp buigen af richting de grond, in de pijp staan een drietal turbines waarlangs de wind komt. De wind wordt door de turbines omgezet in energie. De windtoren is 28 meter hoog en wekt volgens Sheerwind evenveel energie op als een 1,8 watt windmolen van 90 meter. Doordat het een ronde toren is vangt het wind van alle kanten. Alle wind die langs de toren komt wordt omgezet.

De pijp gaat om laag waardoor de zware onderdelen laag bij de grond liggen. Dit is makkelijker voor onderhoud en minder gevoelig voor beschadiging. Doordat de turbines zijn afgescheiden door een buis en zich bij de grond bevinden is het veel veiliger voor vogels, andere dieren en de mens.

Sheerwind

In een eerder bedacht project dat nu ontwikkelt wordt is een vorm energie opwekking gebruikt die hier op lijkt, het zero-energy Breeze-hotel. Door dit hotel wordt wind geleid voor het opwekken van energie en om het gebouw te voorzien van frisse gezonde lucht. Dit “Earth, Wind and Fire – Natural aircondition” concept is ontwikkeld door Dr. Bronsema en de TU Delft en TU Eindhoven, realisatie wordt begeleid door Dutch Green Company, VanAtotZon werkt hier als zonne-energie specialist aan mee.

Energie opwekken met behulp van wind krijgt met deze ontwikkelingen een andere vorm dan alleen met windmolens. Doordat de manieren makkelijker zijn op te nemen in gebouwen en landschappen biedt dit veel mogelijkheden voor het groeien van duurzame energie.

Wil je zien hoe de trechter turbine werkt? Kijk dan hier.
Benieuwd naar het Breeze-hotel. Kijk dan ook dit filmpje.

Een gedachte over “Trechter windturbine”

Reacties zijn gesloten.