Al decennia lang zijn er experimenten om de kracht van de zee in energie te vangen. Zowel met technieken die getijde (variërende zeespiegel hoogte) als zeestromingen omzetten in energie. Het Zweedse bedrijf Minesto houdt zich bezig met het ontwikkelen van ‘energieopwekkende onderwatervliegers’. Het bedrijf kreeg al eerder een bedrag van 13 miljoen euro van een Europees regionaal fonds voor Wales. Nu komt er nog eens meer dan 3 miljoen euro bij van het Europese KIC InnoEnergy, een concern dat innovatie stimuleert. Het zou zo maar kunnen dat dit de doorbraak is waar we op wachten, maar om dat zeker te weten moeten we nog even wachten.

Het bedrijf Minesto is gevestigd in Gothenburg. Met de nieuwe investering zijn ze van plan een testproject voor de kust van Wales te plaatsen. Er zullen in eerste instantie drie ‘Deep Green onderwater vliegers’ geplaatst worden in 2017. Later zullen er hier nog zeventien bijkomen.

De Deep Green installaties bestaan uit een blok die de onderwatervlieger op zijn plaatst houdt. Aan dit blok zit een kabel met daaraan een installatie die bestaat uit een turbine en een vleugel. De vleugel beweegt net als een vlieger in de lucht. De vlieger zal tien keer zo snel bewegen als de stroming van het water. De turbine kan hierdoor stroom genereren.

©: Minesto
©: Minesto

De installatie zal ongeveer 15 meter onder het zeewateroppervlak geplaatst worden. Elke ‘vlieger’ weegt ongeveer zevenduizend kilo. Het is ons nog niet duidelijk hoeveel energie de installatie uiteindelijk gaat opwekken, dat horen we na de eerste tests. Het totale project zal ongeveer 30 nieuwe banen creëren.

Bron