Jaarlijks wordt door onderzoekers van de Universiteit van Oost Engeland gemeten hoeveel CO2 er wereldwijd wordt uitgestoten*. Dat bedraagt nu 36 miljard ton. De onderzoekers stellen voor het eerst de vraag of er mogelijk een wereldwijd peak niveau is bereikt. Die vraag komt naar boven nu de onderzoekers verwachten dat in 2015 de uitstoot weinig is toegenomen.

In de afgelopen jaren steeg de wereldwijde uitstoot van CO2 jaarlijks met 2,4 procent. In 2014 was er voor het eerst een opmerkelijke afname van de daling te zien naar 0,6 procent. Voor 2015 wordt verwacht dat er zelfs een lichte daling plaats kan vinden. Er is op dit moment (half december) veracht dat de ontwikkeling tussen een afname van 1,5 procent tot een toename van een half procent uit kan komen.

Er wordt door de onderzoekers geconcludeerd dat er in ieder geval sprake is van een structurele vertraging van de groei. Dit wordt mede afgeleid uit het feit dat er nu ook bij een groeiende wereldeconomie een minder sterke stijging aan de orde is.

De onderzoekers noemen twee hoofdoorzaken. Allereerst een ontwikkeling in China die een afname laat zien van het gebruik van kolen door minder economische activiteit, terwijl de helft van nieuwe energie centrales in China uit hydro, zonne- en windenergie en nucleair bestaat. Als tweede oorzaak wordt de wereldwijde omslag naar hernieuwbare energiebronnen genoemd.

Wel waarschuwen de onderzoekers voor het hoge niveau van CO2 in de atmosfeer. Dat ligt nu op 400 deeltjes CO2 per miljoen deeltjes lucht. De onderzoekers merken op dat wil het risico van de klimaatverandering worden verkleind dat er een gestage afname van de uitstoot nodig is naar nul in 2060.

Wij kijken er erg naar uit dat cijfers uit werkelijke metingen de theorie van University of East Anglia gaan onderschrijven!

Bron

*De studie is in december 2015 gepubliceerd in the journal Nature Climate Change, en tegelijkertijd (met gedetailleerde gegevens) in the journal Earth System Science Data.

Infographic UEA web

infografic twee