Volgens een interview van het NRC met auteur Anna Coote zouden we allemaal korter moeten werken. Dit zal zorgen voor minder stress, meer autonomie, minder vervuiling en meer tijd. Daarbij zou 21 uur (drie dagen) de ambitie zijn, een radicaal voorstel. Nederlanders werken nu gemiddeld 40,5 uur per week.

Meerde wetenschappelijke onderzoeken wezen uit dat een kortere werkweek de uitstoot van broeikasgassen reduceert. Voor een groot deel heeft dit te maken met de hoeveelheid geld die we te besteden hebben. Daarnaast heeft dit te maken met het feit dat we minder haast hebben als we meer vrije tijd hebben. Haast hebben zou tot gevolg kunnen hebben dat we meer geld uitgeven aan energie slurpende producten. Met meer vrije tijd nemen mensen minder beslissingen gebaseerd op gemak.

„We pakken de auto in plaats van de fiets, we nemen het vliegtuig in plaats van de trein, allemaal om sneller op onze bestemming te zijn. We bestellen onze maaltijden online, omdat we geen tijd hebben thuis te koken. Zijn spullen kapot, dan kopen we nieuwe, in plaats van ze te laten repareren.
„Ik verwacht niet dat mensen ineens zullen stoppen met vliegen wanneer ze meer tijd over hebben, maar het kan streven naar een duurzame levensstijl wel gemakkelijker maken.” Zegt Coote

Daarnaast kan minder of thuis werken ook zorgen voor minder uitstoot door vervoer. Als er landelijk minder uur wordt gewerkt zal er ook een stuk minder gereisd worden wat voor minder files en minder uitstoot zorgt.

Gezond en duurzaam werken hoeft dus niet alleen te betekenen dat je je werk proces aanpast maar kan ook minder werken betekenen.

Mensen hoeven nu niet gelijk drie dagen te gaan werken maar een beslissing over kortere werk weken te beginnen met een aantal uur minder dan 40, kan op verschillende manieren al veel helpen voor het milieu.

Meer weten over gezond werken? Neem contact op.