Vanaf zaterdag is nu ook de halogeenlamp persona non grata. De peertjes hebben doorgaans energielabel C of D en zullen daarom, net als de gloeilamp op den duur niet meer verkrijgbaar zijn. Dit volgt op een besluit vanuit de Europese Unie.

Het gemis van halogeenlampen zal echter, in tegenstelling tot die van gloeilampen, niet heel groot zijn. Sloegen consumenten en handelaren nog massaal aan het hamsteren na aankondiging van het uitfaseren van gloeilampen, dat zal bij het verdwijnen van halogeenlampen niet zo snel gebeuren, verwacht Alain Bachofner. De verkoper van Wijverkopennoggloeilampen.nl zegt: ‘Voor bijna alle halogeenlampen zijn inmiddels goede ledvervangers te vinden.’ Het scheelt ook dat halogeenlampjes voornamelijk gebruikt werden als ‘praktisch’ licht, zoals in afzuigkappen. Bachofner: ‘Halogeenlampjes haal je niet in huis omdat het perse zo gezellig is’

15,2 miljoen ton CO2 moet Europa de overgang naar ledverlichting opleveren

Voor mensen die hun hele plafond vol hebben hangen met dimbare halogeen spotjes is de ban op termijn echter wel vervelend, zegt hij, omdat zij bij een overstap op led ook de dimmers moeten vervangen. Voorlopig blijven de halogeenlampjes nog wel verkrijgbaar, omdat winkels hun bestaande voorraad nog mogen verkopen.

Toch adviseert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal om vandaag nog alle halogeenpeertjes de deur uit te doen.  ‘Normaal is zo lang mogelijk met je spullen doen goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor onzuinige lampen’, zegt woordvoerder Kirsten Palland van Milieu Centraal. ‘Een ledlamp verbruikt 75 procent minder energie dan een halogeenlamp en 85 procent minder dan een gloeilamp.’

Die energiebesparing compenseert de relatief hogere aanschafprijs van ledverlichting. Binnen 5 jaar heb je een ledlampje al terug verdiend. Dat komt doordat ledlampen tot wel 15.000 branduren mee gaan.