Afgelopen week op 19 januari, is het wetsvoorstel EPV aangekomen door de Tweede Kamer. Nu kunnen woningcorporaties voor hun Nul-op-de-meterwoningen een EnergiePrestatieVergoeding (EPV) terug vragen.

Op het eerste gezicht klinkt het wat merkwaardig. U huurt een huis en uw huisbaas brengt niet alleen de maandelijkse huur bij u in rekening, maar stuurt ook nog eens een factuur omdat uw woning zo energie zuinig is. Aan de andere kant, wat is er nu logischer; elke maand geld betalen aan een energiemaatschappij en energie verspillen in een huis dat slecht geïsoleerd is of, datzelfde bedrag aan uw huisbaas betalen die de woning er van isoleert en zonnepanelen op het dak zet.

Omdat verhuurders niet zomaar geld aan hun huurders in rekening mogen brengen moest de wet aangepast worden. Doordat de Tweede Kamer instemt met die wetswijziging is de kans groot dat een groot aantal huurders straks naast hun huur een energieprestatievergoeding aan hun huisbaas gaan betalen. Om dit mogelijk te maken moest zelfs het Burgerlijk Wetboek worden aangepast. Een zaak die nog langs de Eerste Kamer moet.

De EPV moet verhuurders stimuleren om hun huizen vrijwel energieneutraal te maken. De corporaties maken de woningen zeer energiezuinig en kunnen dan afspraken maken met de huurders over de betalingen van een energieprestatievergoeding. De woning wordt dusdanig aangepast dat er in principe nul op de meter staat bij gemiddeld gebruik. De corporatie moet de huurder wel kunnen garanderen dat de woning energiezuiniger wordt. Voor individueel afwijkend hoog energiegebruik wordt wel apart betaald.

Corporaties zullen dus meer ingaan zetten op energiebesparende maatregelen, deze gaan gepaard met een verhoging van het gebruik van zonnepanelen, zonneboilers en waterpompen. Door de EPV  is het voor de verhuurder mogelijk de investeringen in huurwoningen terug te verdienen.

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, meldt het volgende over het wetsvoorstel: ‘’ De Kamer wil dat bij de uitwerking daarvan wordt gekeken naar de systematiek van de woonlastenwaarborg, zodat bij een juist gebruik van de nul-op-de-meter-woning de totale woonlasten niet zullen toenemen.’’

De EPV is van btw vrijgesteld. En de administratiekosten mogen niet hoger zijn dan de huidige administratiekosten bij de servicekostenvergoeding van bijvoorbeeld het gebruik van gemeenschappelijke elektriciteit.

Een belangrijk aantal woningcorporaties hebben de koppen bij elkaar gestoken om het energiezuinig maken van de woningen zo voordelig mogelijk uit te voeren. Daarbij hebben ze een samenwerkingsverband gevormd met een aantal bouw- en installatiebedrijven. Door te garanderen dat er heel veel woningen op deze manier worden aangepakt kunnen er slimme oplossingen worden ontwikkeld in serie. Op een aantal plaatsen is in het afgelopen jaar al met succes proefgedraaid.

©: fi-academy
©: fi-academy