Goed voor de stroom van alle 3.200 huishoudens
Sint Eustatius heeft een status als aparte gemeente van Nederland.
De afhankelijkheid van dieselgeneratoren baarde het lokale energiebedrijf Statia Utility Company (STUCO) al langer zorgen. Door de plaatsing, in twee fasen (de eerste in maart 2016, de tweede in november 2017), van het enorme zonnepark is die afhankelijkheid teruggedrongen. Er is nu sprake van een geïntegreerd systeem voor de stroomvoorziening voor het hele eiland bestaande uit zon, diesel en energieopslag.
De energieopslag is niet alleen nodig om gedurende de nacht nog stroom te kunnen leveren, maar ook omdat door de snel wisselende mate van bewolking, het nodig is de zonnestroomopbrengst te stabiliseren.
Het Duitse SMA Solar Technology AG (SMA) en SMA Sunbelt Energy GmbH hebben het hybride systeem gerealiseerd. Het lokale bedrijf, Eco Energy N.V. from Curaçao, installeerde het zonnepark. Aan het project werkten uiteindelijk mensen succesvol samen die dertien verschillende nationaliteiten hebben.
Volker Wachenveld van SMA (op de website van SMA): “The project fully integrates three different energy sources on a large scale that work together in a harmonized manner: solar power, battery storage and diesel gensets. Rapid movement of clouds in this region, in particular, leads to extreme fluctuations in solar power generation which constrains the integration of large-scale photovoltaics into diesel-based grids. That’s why using large-scale storage systems is meaningful for this application as they minimize the impact of fluctuating energy sources on diesel generators.”
De uitbreiding in november van het zonnepark op Sint Eustatius bedroeg 2,6 Mwp; van 1,9 megawattpiek naar 4,5 megawattpiek. Het bijbehorende energieopslagsysteem kan 5,9 megawattuur zonnestroom opslaan.
Kosten
Al vanaf 2011 werd onderzocht hoe de kosten van energie op de openbare lichamen Sint-Eustatius en Saba konden worden beheerst. Daarbij werd allereerst gekeken naar het gebruik van windenergie, maar uit testgegevens bleek zonne-energie op korte termijn de meest efficiënte optie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft met een subsidie van ruim 14.1 miljoen dollar de aanleg van het zonnepark bekostigd. Het betekent dat de bevolking en het bedrijfsleven van St. Eustatius aanzienlijk minder geld kwijt zijn aan brandstof voor generatoren. De subsidie komt overeen met bijna USD 7.900 voor elk van de 1.800 huishoudens en bedrijven aan wie de investering van de Nederlandse overheid ten goede komt.
Op zonnige dagen zorgt de zonneweide van 9 uur tot 20 uur voor de gehele stroomproductie. Rond het middaguur wordt tot meer dan 200 procent van de stroomvraag opgewekt. Het geproduceerde overschot wordt opgeslagen en later op de dag geleverd. In de nacht nemen dieselgeneratoren de productie over. Op jaarbasis voorziet het zonnepark zo in 46 procent van de elektriciteitsbehoefte van het eiland. Het park heeft een nominaal vermogen van 4,15 megawatt; dankzij het zonnige klimaat kan deze installatie bijna twee keer zo veel stroom produceren als in Europees Nederland mogelijk zou zijn. Er wordt nu elk jaar 800.000 liter minder diesel gebruikt op het eiland en de CO2-uitstoot daalt met 2.200 ton.
Met een verwachte jaarproductie van 6,4 GWh is het, na Delfzijl, het grootste zonnepark van Nederland.
De installatie is op 15 november 2017 officieel in gebruik gesteld door de Rijksvertegenwoordiger Caribisch Nederland, Gilbert Isabella.
Fred Cuvalay, CEO van STUCO: “SMA provided a hybrid system solution exactly tailored to our needs, which is extremely user-friendly.”
De installatie op Sint Eustatius is de eerste van deze opzet in het gehele Caribische gebied. Het is een voorbeeld van wat mogelijk is voor de andere eilanden.