Hoofdkantoor koploper Woonwaard

Kantoor Woonwaard (foto: BBHD Architecten)

Duurzaam hoofdkantoor

Woonwaard verhuurt 14.500 woningen in de regio Alkmaar en Heerhugowaard en is door Duurzaam Gebouwd uitgeroepen tot de nummer 1 duurzame woningcorporatie 2019.

Woonwaard heeft de ambitie om koploper te blijven door samenwerking met huurders en (keten)partners. Na de woningen komt nu ook de focus op haar kantoren inclusief het eigen hoofdkantoor. Na een selectieproces is The Blue Deal gekozen als duurzaamheidsadviseur voor de kantoorpanden.

Behaalde resultaten

Als eerste stap heeft the Blue Deal voor het hoofdkantoor de bouwkundige, regeltechnische en installatietechnische verduurzaming van de energiehuishouding onderzocht en in kaart gebracht op basis van voor Woonwaard relevante criteria zoals duurzame energie en comfort. Bouwblokken hierbij zijn energielabel scenario’s, energieneutraliteit, thermografische scan, energiestromen inzicht. Tevens zijn ook verrassende nieuwe inzichten verkregen zoals sterk warmteverlies. Maar ook is gebleken dat het gebouw een beter energielabel heeft dan verwacht. 

De klant aan het woord

“Ik word hier heel erg blij van! Uitgebreid en volledig. Technische materie met flinke diepgang die helder wordt gecommuniceerd en overgebracht. Echt anders dan de meeste technische experts en adviesbureaus. Een en al enthousiasme!

Woonwaard, uitgeroepen tot Meest Duurzame Corporatie 2019

The Green House – Utrecht Centraal

foto: lucas van der wee

Projectomschrijving

Onder leiding van de Rijksoverheid wordt een oude kazerne naast Utrecht centraal omgetoverd tot het nieuwe hoofdkantoor van de belastingdienst: De Knoop. In het kantoor komen bijna tweeduizend ambtenaren te werken.

Na een uitgebreide Europese aanbestedingsprocedure heeft het consortium R Creators de opdracht bemachtigd. Dit winnende consortium wordt aangevoerd door penvoerder Strukton, facilitaire dienstverlener Facilicom, architecten CePeZed en Rijboutt, interieurarchitect Fokkema & Partners en de bouw is uitgevoerd door Strukton en Ballast Nedam. The Blue Deal heeft binnen deze aanbesteding de belangrijkje rol van duurzame wegwijzer vervuld. Met de duurzame inzichten en verbanden van The Blue Deal heeft duurzaamheid het verschil gemaakt in het voorstel en is de opdracht aan consortium R Creators gegund. In totaal heeft The Blue Deal meer dan 100 duurzame maatregelingen in het programma gewogen en overwogen.

De duurzame integrale boodschap van The Blue Deal is gefocust op en rondom de werkplek, het bebouw en de omgeving. Daarnaast is het gebaseerd op zes disciplines: interieur, bouwfysica, architectuur, techniek, stedenbouw en dienstverlening. Tot slot is der gebruik gemaakt van het eigen circulaire programma van The Blue Deal om de duurzame wensen en eisen van de Rijksoverheid te vertalen naar mogelijkheden in het ontwerp.

ResultatenTGH

Dé broedplaats voor circulariteit welke het verschil maakt. Een revolutionair project. Door een vernuftig ontwerp is de gehele constructie hergebruikt en wordt het energiegebruik tot een minimum beperkt. Dit wordt gerealiseerd door o.a. een natuurlijke lichtinval, slimme-CO2 gestuurde installaties en een uitdagend zonne-energie ontwerp. Last but not least is een gezamenlijk Stimulering Investering Fonds met exploitant Albron gestart om samen met de overheid nog meer innovatieve circulaire impact te kunnen maken.

Over 15 jaar wordt het volledig demontabele complex elders hergebruikt en deels gerecycled. Van ontwerp tot exploitatie en hergebruik, alle betrokken leveranciers houden materialen in eigen bezit en nemen deze terug. Neem plaats aan een tafel en ervaar het. Van de menukaart tot werken en vergaderen in groene kassen. Zie www.thegreenhouserestaurant.nl voor meer informatie.

Kromhout Kazerne, Defensie – Utrecht

Kromhout Kazerne

Projectomschrijving

Kromhout kazerne luchtfoto

De Kromhout Kazerne in Utrecht is een bijzondere en belangrijke locatie voor onze nationale Defensie. De kazerne huist in totaal de 3.300 werkplekken van zowel het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, als van het Commando DienstenCentra. Komfort BV, het consortium van Strukton, Ballast Nedam en ISS, is verantwoordelijk voor het totale beheer, het onderhoud en de facilitaire dienstverlening van de Kromhout Kazerne.

Defensie en het consortium hebben de ambitie de kazerne zo  veel mogelijk te verduurzamen, onder andere door het grootschalig toepassen van zonne-energie. VanAtotZon heeft de uitdaging aangenomen om aan te tonen dat de kazerne wél rendabel grote duurzame impact kan maken. Tevens heeft vanAtotZon zich ingezet voor het toekennen van de SDE-subsidie om dit project ook financieel mogelijk te maken.

Aanpak

DSCN0018 (1)Het vanAtotZon-team heeft haar bekende kleurendakaanpak toegepast: een ideale combinatie van zonnepanelen op de grijze grinddaken en optioneel groene daken met zonnepanelen. Extra biodiversiteit op groene daken wordt gestimuleerd door de schaduw van de zonnepanelen. Mogelijk worden ook camouflagepanelen, door de betrokkenen ‘Defensiepanelen’ genoemd, op de daken van de kazerne geplaatst.

Door het inzicht en de onderbouwing  van schaduwanalyses, visualisatie en simulatie van verschillende ontwerpen en technische en financiële scenario’s, hebben Defensie en het consortium besloten te investeren in grootschalige zonne-energiesystemen.

 

Resultaten

Kromhout Helm

De succesvolle begeleiding van de besluitvorming heeft ertoe geleid dat vanAtotZon ook zorg heeft gedragen voor begeleiding van de implementatie en realisatie van het PV-systeem gedurende 2017: van blauwdruk tot detailontwerp, van selectie van leveranciers tot inkoopbegeleiding en technische keuring, waarbij kwaliteit, zekerheid en betrouwbaarheid voorop staat. Inmiddels is de Kromhout kazerne uitgeroepen tot de meest duurzame kazerne van Nederland!

De klant aan het woord

Directeur Exploitatie Olwin Verhappen – Komfort BV

“The Blue Deal geeft het juiste inzicht over de mogelijkheden van zonnestroom en heeft ons echt enthousiast gemaakt hiervoor! Door hun goede begeleiding is SDE-subside verkregen en zijn we samen de realisatie van het project aangegaan en ingevuld.”

Opdrachtgever

Komfort BV, het consortium van Strukton, Ballast Nedam en ISS. De Nederlandse defensieorganisatie.

Boom versus Zonnepaneel – wat nu?

Projectomschrijving

The Blue Deal is de inhoudelijke en onafhankelijke expert voor het bijzondere vraagstuk ‘Boom versus Zonnepaneel’

Tijdens dit project was er sprake van tegengestelde belangen. Een ondernemer heeft zijn pand op unieke wijze voorzien van zonnepanelen (BIPV), maar het pand is omringd door bomen van de gemeente Amstelveen. De ondernemer wilde een oplossing voor de schaduw van de bomen op de panelen, maar de omwonenden zijn in opstand gekomen om de aantasting van de bomen tegen te gaan. Deze twee belangenverschillen hebben geleid tot geschillen tussen de ondernemer en omwonenden. Gemeente Amstelveen heeft belang bij initiatieven van bedrijven, maar zij moet ook rekening houden met de belangen van haar bewoners. Ook binnen de gemeente was onduidelijkheid over de verschillende oplossingen voor het vraagstuk ‘boom versus zonnepaneel’. De gemeente wilde daarom graag het geschil oplossen met behulp van een onafhankelijke partij met voldoende kennis over het onderwerp.

Resultaten

Als onafhankelijke partij heeft vanAtotZon meerdere scenario’s opgeleverd om de ondernemer, de gemeente Amstelveen en omwonenden inzicht te geven in de

situatie. Er zijn interviews afgenomen, inspecties uitgevoerd en metingen gedaan om het schaduweffect van de bomen op de zonnepanelen te bepalen. Aan de hand van de uitkomsten heeft vanAtotZon inzichtelijk gemaakt wat het effect van de verschillende scenario’s is. Onder andere een schaduwscan heeft aangetoond wat het werkelijke effect van de bomen op de zonnepanelen is. Alleen het snoeien, en niet het kappen, van slechts een paar specifieke bomen heeft het schaduwprobleem opgelost. Door middel van deze op lossing leidt de schaduw van de bomen tot slechts 1% prestatiereductie.

Tot slot heeft vanAtotZon een eindsessie bemiddeld tussen de partijen. Door middel van sterk onderbouwde feiten en gesprekken met alle partijen, heeft VanAtotZon het optimale resultaat behaald en voor alle partijen een waardevolle bijdrage geleverd.

De klant aan het woord

Richard van Leeuwen – Energiecoördinator gemeente AmstelveenGemeente Amstelveen logo
“Door het erg prettige samenspel met de specialisten van vanAtotZon zijn we met ondernemers en bewoners tot een goed compromis gekomen”

 

Woontoren Laurenshof Rotterdam

Omschrijving project

Realisatie van een woontoren met 70 luxe appartementen. Verduurzaming o.a. door toepassing van een WKO installatie. Onze ontwikkelingsmanager was verantwoordelijk voor het hele project (inclusief naastgelegen kantoren, parkeergarage).

Ons teamlid Sven Louwers heeft voor OVG het projectmanagement uitgevoerd.

WKO installatie Station Breda

Omschrijving project

Invulling van de stationsontwikkeling van en rondom station Breda. Onderdeel van het plan zijn stadsappartementen welke o.a. voorzien worden van een WKO installatie van NS Energy. Tevens project management van de hierop volgende verduurzaming slag.

Ons teamlid Sven Louwers heeft voor ProRail het projectmanagement uitgevoerd.

Breeze Hotel, volledig energie neutraal

Omschrijving project

Ontwikkeling van het Breeze hotel het eerste volledig energie neutraal hotel in Europa, op basis van het Earth, Wind & Fire concept van Benjamin Bronsema en onder leiding van project ontwikkelaar Dutch Green Company. De vanAtotZon specialisten zorgen voor de toets van het ontwerp en de technische keuzes en de financiële aannames binnen het samenspel van zonne- en windenergie.

Behaalde resultaten:

Het hotel zal in 2015 in gebruik worden genomen.

Opdrachtgever:

Dutch Green Company

VanAtotZon in samenwerking met TU Delft, TU Eindhoven, NWA architecten, Peutz, Royal Haskoning, Boele & van Eesteren.

Yumble: verduurzaming indoor themapark

Omschrijving project:

Vernieuwend high-tech indoor entertainment park in aanbouw. 8.000 m2 interactie, innovatie en entertainment te Roermond. The Blue Deal ontwikkelde een verduurzaming programma om het hoge energieverbruik zo veel mogelijk te beperken.

Behaalde resultaten:

PV ontwerp met een bijzondere lage gewicht constructie terwijl niet ingeboet wordt op bedrijfszekerheid. Financiële inzichten van eigen exploitatie tot coöperatiemodel en postcoderoos.

Opdrachtgever:

Brand New Leisure B.V, Yumble

Animatie:

Uniek duurzaam: Eneco Hoofdgebouw Rotterdam

Omschrijving project

Ontwikkeling van een van de meest duurzame gebouwen in Nederland, project management gedurende de gehele opstart fase.

Ons teamlid Sven Louwers heeft voor OVG het projectmanagement van deze fase uitgevoerd.