Hoofdkantoor koploper Woonwaard

Kantoor Woonwaard (foto: BBHD Architecten)

Duurzaam hoofdkantoor

Woonwaard verhuurt 14.500 woningen in de regio Alkmaar en Heerhugowaard en is door Duurzaam Gebouwd uitgeroepen tot de nummer 1 duurzame woningcorporatie 2019.

Woonwaard heeft de ambitie om koploper te blijven door samenwerking met huurders en (keten)partners. Na de woningen komt nu ook de focus op haar kantoren inclusief het eigen hoofdkantoor. Na een selectieproces is The Blue Deal gekozen als duurzaamheidsadviseur voor de kantoorpanden.

Behaalde resultaten

Als eerste stap heeft the Blue Deal voor het hoofdkantoor de bouwkundige, regeltechnische en installatietechnische verduurzaming van de energiehuishouding onderzocht en in kaart gebracht op basis van voor Woonwaard relevante criteria zoals duurzame energie en comfort. Bouwblokken hierbij zijn energielabel scenario’s, energieneutraliteit, thermografische scan, energiestromen inzicht. Tevens zijn ook verrassende nieuwe inzichten verkregen zoals sterk warmteverlies. Maar ook is gebleken dat het gebouw een beter energielabel heeft dan verwacht. 

De klant aan het woord

“Ik word hier heel erg blij van! Uitgebreid en volledig. Technische materie met flinke diepgang die helder wordt gecommuniceerd en overgebracht. Echt anders dan de meeste technische experts en adviesbureaus. Een en al enthousiasme!

Woonwaard, uitgeroepen tot Meest Duurzame Corporatie 2019

The Green House – Utrecht Centraal

foto: lucas van der wee

Projectomschrijving

Onder leiding van de Rijksoverheid wordt een oude kazerne naast Utrecht centraal omgetoverd tot het nieuwe hoofdkantoor van de belastingdienst: De Knoop. In het kantoor komen bijna tweeduizend ambtenaren te werken.

Na een uitgebreide Europese aanbestedingsprocedure heeft het consortium R Creators de opdracht bemachtigd. Dit winnende consortium wordt aangevoerd door penvoerder Strukton, facilitaire dienstverlener Facilicom, architecten CePeZed en Rijboutt, interieurarchitect Fokkema & Partners en de bouw is uitgevoerd door Strukton en Ballast Nedam. The Blue Deal heeft binnen deze aanbesteding de belangrijkje rol van duurzame wegwijzer vervuld. Met de duurzame inzichten en verbanden van The Blue Deal heeft duurzaamheid het verschil gemaakt in het voorstel en is de opdracht aan consortium R Creators gegund. In totaal heeft The Blue Deal meer dan 100 duurzame maatregelingen in het programma gewogen en overwogen.

De duurzame integrale boodschap van The Blue Deal is gefocust op en rondom de werkplek, het bebouw en de omgeving. Daarnaast is het gebaseerd op zes disciplines: interieur, bouwfysica, architectuur, techniek, stedenbouw en dienstverlening. Tot slot is der gebruik gemaakt van het eigen circulaire programma van The Blue Deal om de duurzame wensen en eisen van de Rijksoverheid te vertalen naar mogelijkheden in het ontwerp.

ResultatenTGH

Dé broedplaats voor circulariteit welke het verschil maakt. Een revolutionair project. Door een vernuftig ontwerp is de gehele constructie hergebruikt en wordt het energiegebruik tot een minimum beperkt. Dit wordt gerealiseerd door o.a. een natuurlijke lichtinval, slimme-CO2 gestuurde installaties en een uitdagend zonne-energie ontwerp. Last but not least is een gezamenlijk Stimulering Investering Fonds met exploitant Albron gestart om samen met de overheid nog meer innovatieve circulaire impact te kunnen maken.

Over 15 jaar wordt het volledig demontabele complex elders hergebruikt en deels gerecycled. Van ontwerp tot exploitatie en hergebruik, alle betrokken leveranciers houden materialen in eigen bezit en nemen deze terug. Neem plaats aan een tafel en ervaar het. Van de menukaart tot werken en vergaderen in groene kassen. Zie www.thegreenhouserestaurant.nl voor meer informatie.

Rijkskantoor De Knoop – R Creators

Projectomschrijving

Consortium R Creators wint de aanbesteding van het Rijkskantoor De Knoop met het duurzame programma van The Blue Deal

Onder leiding van de Rijksoverheid wordt een oude kazerne naast Utrecht centraal omgetoverd tot het nieuwe hoofdkantoor van de belastingdienst: De Knoop. In het kantoor komen bijna tweeduizend ambtenaren te werken. Na een uitgebreide Europese aanbestedingsprocedure heeft het consortium R Creators de opdracht bemachtigd. Dit winnende consortium wordt aangevoerd door penvoerder Strukton, facilitaire dienstverlener Facilicom, architecten CePeZed en Rijboutt, interieurarchitect Fokkema & Partners en de bouw is uitgevoerd door Strukton en Ballast Nedam. The Blue Deal heeft binnen deze aanbesteding de belangrijke rol van duurzame wegwijzer vervuld. Met de duurzame inzichten en verbanden van The Blue Deal heeft duurzaamheid het verschil gemaakt in het voorstel en is de opdracht aan consortium R Creators gegund. In totaal heeft The Blue Deal meer dan 100 duurzame maatregelingen in het programma gewogen en overwogen. De duurzame integrale boodschap van The Blue Deal is gefocust op en rondom de werkplek, het gebouw en de omgeving. Daarnaast is het gebaseerd op zes disciplines: interieur, bouwfysica, architectuur, techniek, stedenbouw en dienstverlening. Tot slot is er gebruik gemaakt van het eigen circulaire programma van The Blue Deal om de duurzame wensen en eisen van de Rijksoverheid te vertalen naar mogelijkheden in het ontwerp.

Resultaten

Binnen het projectteam is de inmiddels bekende term de duurzame glimlach ontstaan. Er is niet alleen gefocust op het reduceren van energie- en materiaalverbruik, maar ook op de maximale flexibiliteit voor het integreren van toekomstige duurzame toepassingen. The Blue Deal heeft tijdens dit project haar duurzame visie getoond en speelt bovendien ook een rol in de realisatie van de verduurzaming van De Knoop. Deze opdracht heeft voor The Blue Deal geleid tot verschillende vervolgopdrachten.

De klant aan het woord

Rogier Joosten – integraal ontwerpleider RCreatorsrcreators-en-onderliggend_1489741506_c0842420-1
“The Blue Deal heeft de lijn naar verduurzaming in de conceptfase goed uitgezet. Daarnaast zijn we echt geholpen bij de ontwikkeling van onze duurzame visie voor het project De Knoop. Ik heb The Blue Deal ervaren als een betrouwbaar bedrijf met medewerkers die een probleemoplossende instelling hebben, waardoor ik The Blue Deal zeker aanraad.”

Onno van Deurzen – projectmanager Strukton
“Ik heb de samenwerking als heel prettig ervaren. Al tijdens het brainstorm proces heeft The Blue Deal goede ideeën aangeleverd, waarbij het balletje echt is gaan rollen.”

Breeze Hotel, volledig energie neutraal

Omschrijving project

Ontwikkeling van het Breeze hotel het eerste volledig energie neutraal hotel in Europa, op basis van het Earth, Wind & Fire concept van Benjamin Bronsema en onder leiding van project ontwikkelaar Dutch Green Company. De vanAtotZon specialisten zorgen voor de toets van het ontwerp en de technische keuzes en de financiële aannames binnen het samenspel van zonne- en windenergie.

Behaalde resultaten:

Het hotel zal in 2015 in gebruik worden genomen.

Opdrachtgever:

Dutch Green Company

VanAtotZon in samenwerking met TU Delft, TU Eindhoven, NWA architecten, Peutz, Royal Haskoning, Boele & van Eesteren.

Uniek duurzaam: Eneco Hoofdgebouw Rotterdam

Omschrijving project

Ontwikkeling van een van de meest duurzame gebouwen in Nederland, project management gedurende de gehele opstart fase.

Ons teamlid Sven Louwers heeft voor OVG het projectmanagement van deze fase uitgevoerd.

Volledige verduurzaming kantoorpand DesignStrip Amsterdam

Omschrijving

Verduurzaming van het Design Centre; gedeelde kantoorpanden en bedrijfshallen met een gezamenlijke oppervlakte van 12,500 m2 op de Pedro de Medinalaan in Amsterdam. Advies en realisatie begeleiding op het gebied van slim groene energie inkopen, zelf duurzame energie opwekken, gedetailleerd zonnestroom ontwerp en energiebesparing. Onze ‘dit kan anders’ ideeën over de levering en financiering van het zonnepanelen project, heeft i.s.m. geleid tot het 1e zakelijke gefinancierde zonnesysteem vanuit Eneco, met windenergie als aanvulling en terugbetaling door klant vanuit energiebesparing.

Behaalde resultaten

De bijzonder geslaagde pilot heeft bij de klant tot duurzame stroom, lagere kosten en huurderstevredenheid gezorgd, en bij Eneco tot een nieuwe en succesvolle productlijn.

Begeleide stappen

  1. Overstap naar volledig duurzaam opgewekte energie: wind, (eigen) zonnestroom, stadsverwarming en WKO
  2. Inzichtelijk maken verbruik en opwekking door energiemonitoring
  3. Optimalisatie gebruik WKO

Opdrachtgever

Het Gebouwenfonds III. Uitvoering samenwerking met TheBlueDeal (dochter vanAtotZon) en Dutch Green Company.