Projectomschrijving

Consortium R Creators wint de aanbesteding van het Rijkskantoor De Knoop met het duurzame programma van The Blue Deal

Onder leiding van de Rijksoverheid wordt een oude kazerne naast Utrecht centraal omgetoverd tot het nieuwe hoofdkantoor van de belastingdienst: De Knoop. In het kantoor komen bijna tweeduizend ambtenaren te werken. Na een uitgebreide Europese aanbestedingsprocedure heeft het consortium R Creators de opdracht bemachtigd. Dit winnende consortium wordt aangevoerd door penvoerder Strukton, facilitaire dienstverlener Facilicom, architecten CePeZed en Rijboutt, interieurarchitect Fokkema & Partners en de bouw is uitgevoerd door Strukton en Ballast Nedam. The Blue Deal heeft binnen deze aanbesteding de belangrijke rol van duurzame wegwijzer vervuld. Met de duurzame inzichten en verbanden van The Blue Deal heeft duurzaamheid het verschil gemaakt in het voorstel en is de opdracht aan consortium R Creators gegund. In totaal heeft The Blue Deal meer dan 100 duurzame maatregelingen in het programma gewogen en overwogen. De duurzame integrale boodschap van The Blue Deal is gefocust op en rondom de werkplek, het gebouw en de omgeving. Daarnaast is het gebaseerd op zes disciplines: interieur, bouwfysica, architectuur, techniek, stedenbouw en dienstverlening. Tot slot is er gebruik gemaakt van het eigen circulaire programma van The Blue Deal om de duurzame wensen en eisen van de Rijksoverheid te vertalen naar mogelijkheden in het ontwerp.

Resultaten

Binnen het projectteam is de inmiddels bekende term de duurzame glimlach ontstaan. Er is niet alleen gefocust op het reduceren van energie- en materiaalverbruik, maar ook op de maximale flexibiliteit voor het integreren van toekomstige duurzame toepassingen. The Blue Deal heeft tijdens dit project haar duurzame visie getoond en speelt bovendien ook een rol in de realisatie van de verduurzaming van De Knoop. Deze opdracht heeft voor The Blue Deal geleid tot verschillende vervolgopdrachten.

De klant aan het woord

Rogier Joosten – integraal ontwerpleider RCreatorsrcreators-en-onderliggend_1489741506_c0842420-1
“The Blue Deal heeft de lijn naar verduurzaming in de conceptfase goed uitgezet. Daarnaast zijn we echt geholpen bij de ontwikkeling van onze duurzame visie voor het project De Knoop. Ik heb The Blue Deal ervaren als een betrouwbaar bedrijf met medewerkers die een probleemoplossende instelling hebben, waardoor ik The Blue Deal zeker aanraad.”

Onno van Deurzen – projectmanager Strukton
“Ik heb de samenwerking als heel prettig ervaren. Al tijdens het brainstorm proces heeft The Blue Deal goede ideeën aangeleverd, waarbij het balletje echt is gaan rollen.”